22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMandatul de consilier, bilet de vacanţă

Mandatul de consilier, bilet de vacanţă

Consilierii municipali din Craiova vin la muncă numai ca să fie bifaţi pe statul de plată. Cu excepţia a trei-patru aleşi mai combativi şi care au reuşit să-şi promoveze iniţiative, a unui independent care bate chiar grupuri întregi la intervenţii, restul trec prin viaţa comunităţii ca gâsca prin apă.

Activitatea actualilor consilieri municipali ai Craiovei, consideraţi de primar drept cea mai bună echipă deliberativă a oraşului, este demnă de o carte a recordurilor negative. Conform unei statistici realizate de Gazeta de Sud pe baza informaţiilor oficiale comunicate de Primăria Craiova, doar patru dintre cei 27 de consilieri locali se pot lăuda că au gândit, promovat şi oficializat cel puţin un act normativ local în 2007. În total, dintre cele peste 500 de hotărâri ale Consiliului Local Craiova adoptate în acest an, doar 13 aparţin unor consilieri sau unui grup de consilieri. În top conduce democratul Teodor Radu, cu opt hotărâri, urmat de peremista Elena Şerbănoiu, cu două hotărâri, pesedista Bianca Predescu şi penelistul Ionuţ Stroe, cu câte un proiect votat în consiliu. Nu mai puţin de 13 consilieri locali au tăcut mâlc pe tot parcursul acestui an când a fost vorba de legalitatea proiectelor de hotărâre, iar opt dintre consilieri nu au avut nici o interpelare la adresa primăriei.

Cinci consilieri locali nu au intervenit niciodată în 2007 în nici un proces premergător votului propriu-zis – aprobarea ordinii de zi, interpelare sau discuţii la proiectele de hotărâre: Cristian Creţu – PD, Aurel Bojenoiu – PNL, Lucian Mincu – PNL, Mihaela Dumitru – PSD, Laurenţiu Căzănescu – PRM. Într-un total pe partide, grupul PD conduce detaşat cu 21 de intervenţii asupra legalităţii actelor şi 42 de interpelări, urmat de PSD – 19 cu 19, PNL – 5 cu 15, PRM – 1 cu 8 şi independentul Petre Gongu – 6 cu 1. Merită menţionat că Gongu a atacat legalitatea unor proiecte de act normativ cât PNL şi PSD la un loc. La totalul intervenţiilor asupra proiectelor de hotărâre înainte de vot, PD a înregistrat 133 de intervenţii pe marginea a 82 de proiecte, PSD – 76 cu 57, PNL – 36 cu 24, Petre Gongu – 32 cu 22, PSD – 16 cu 11, PC – 10 cu 5. Specificăm că PC are un singur reprezentant în consiliu, pe Dumitru Mănescu. Doar 12 consilieri municipali au fost prezenţi la toate şedinţele ordinare din 2007, iar zece consilieri au cel puţin câte o absenţă nemotivată. La total absenţe conduc Lucian Mincu, Constantin Popeci, Ionuţ Stroe şi Dumitru Ungureanu, cu câte trei absenţe, cu specificarea că la primii doi sunt motivate toate, ceea ce nu e cazul la ultimii doi. Nu au fost luate în calcul perioadele concediilor de odihnă.

Necunoscuţi

 

Craiovenii nu sunt foarte interesaţi de activitatea consilierilor, câtă vreme pe cei mai mulţi dintre ei nici nu-i cunosc. Singurii consilieri mai ştiuţi de lume, dar care nu câştigă popularitate cu CV-uri de fost viceprimar, director, subprefect sau fotbalist sunt Teodor Radu şi Emilian Ştefârţă, primul – iniţiatorul a opt proiecte în 2007, al doilea – preşedinte al Comisiei de urbanism şi la al doilea mandat. Mihai Albeşteanu, pensionar, a spus: „Îi ştiu pe Dragu, că a fost viceprimar, pe Popeci şi pe Cămătaru. De domnul Podeanu n-am mai auzit de mult, cred că de pe vremea când era viceprimar. Am mai auzit de Radu (Teodor – n.r.), ăsta pe care-l faceţi voi, presa, miliţian, că a făcut nu ştiu ce proiect cu abonamentele gratuite la RAT. Şi Gongu, parcă. Ia, mai citiţi-mi o dată, că poate îmi amintesc vreunul…“. Maria Zoinescu, profesoară, a afirmat: „Am auzit de Cămătaru şi de Popeci. Mai ştiu de doamna aceea, Şerbănoiu, care pare-mi-se a fost subprefect. Ce să zic… Despre activitate? N-am auzit nimic să-mi atragă atenţia. Poate că nici nu este prea mediatizată. De fapt, am auzit doar de rău, vezi cazul Parcului Corniţoiu“. După ce i-am prezentat statistica, Maria Zoinescu a spus: „A, atunci înseamnă că nici nu se justifică un consiliu din 27 de oameni. Ştiu că asta e legea, dar de ce să-i plătim?“. Ion Popescu, inginer, a spus şi el: „Din câte înţeleg, consilierii sunt doar o maşină de vot, eventual pentru Solomon. Se presupune că sunt acolo fiindcă au nişte idei în folosul comunităţii, dar uite că nu au nici o idee, de vreme ce nu au iniţiative“.

 

Fără raport

 

Că oricum consilierilor nu le pasă ce crede electoratul este dovedit de numărul rapoartelor de activitate pe care aceştia ar trebui să le întocmească şi să le facă publice anual. Pe pagina de internet a Consiliului Local Municipal Craiova nu sunt postate decât patru astfel de documente, în care sunt prezentate intervenţiile unor consilieri în 2006. Teodor Radu, Octavian Podeanu, Rodion Cămătaru şi Elena Şerbănoiu sunt singurii aleşi care au avut măcar bunul-simţ de a pune ceva pe o hârtie ca o justificare în faţa electoratului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII